MENU
  ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ Περισσότερα
  ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ Περισσότερα
Άδειο καλάθι
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Κανονισμοί Προστασίας Δεδομένων
Όροι και Προϋποθέσεις
  NEWSLETTER Περισσότερα
ΕΥΡΟΣ ΤΙΜΩΝ
Από:  Μέχρι:
[Most Recent Quotes from www.kitco.com]

   

Χρυσος...ανοδος ή πτωση ;
 

 Χρυσός...άνοδος ή πτώση ;


Αρχίζοντας, να ξεκαθαρίσω οτι είμαι κόντρα στο ρεύμα που βομβαρδίζει με ειδήσεις περι κατάρρευσης της τιμής του χρυσού, περι μη ελκυστικού αποθεματικού ασφαλείας κλπ.
Ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή. Συμφωνούμε ολοι οτι τα αποθέματα χρυσού σε ολο τον κόσμο είναι πεπερασμένη ποσότητα (165000 μετρικοί τόννοι) και η ποσότητα που μένει να εξορυχθεί είναι επίσης μικρή. Ας αναλογιστούμε οτι η ζήτηση για φυσικό χρυσό είναι αυξανόμενη για διαφόρους λόγους.Η αύξηση βιοτικού επιπέδου σε χώρες που μέχρι πρότινος δεν ήταν στον "καταναλωτικό χάρτη" όπως η Κίνα και η Ινδία-ολοι θυμόμαστε τις τηλεοπτικές εικόνες με τον χαμό που γίνονταν στην Κίνα για αγορά χρυσού μόλις εγινε η προηγουμενη θεαματική πτωση της τιμης του μετάλλου. Η επίσης καταγεγραμμένη χρυσοφιλία των λαων γενικότερα, αλλα και η ζήτηση απο πλευράς των "πλουσίων" του πλανήτη. Η συναισθηματική ασφάλεια που εχει εμποτιστεί ο κόσμος κατέχοντας φυσικό χρυσό. Η βιομηχανική χρήση του χρυσού είναι επίσης αυξανόμενη οσο η τεχνολογία ζητάει πιο εξελιγμένα υλικά. Αυτα ως προς τα βασικά.

Οι υποστηρικτές της θεωρείας της περαιτέρω πτώσης της τιμής εδράζουν την πεποίθηση τους στο οτι έπαψε να είναι ελκυστικός σαν αποθεματικό εναλλακτικό μέσον, στο οτι τα ETFs έχουν καταποντιστεέ (Gold ETFs liquidates 300 tons of gold this year), στην προτίμηση μιας αποδοτικότερης τοποθέτησης σε μετοχές (gold/S&P chart), στην κίνηση της BofJ ν'αυξήσει την ρευστότητα της Ιαπωνικής οικονομίας (αντίστοιχη με την νομισματική πολιτική των ΗΠΑ). Επίσης θεωρούν οτι εφ'όσον η επενδυτική τοποθέτηση σε χρυσό αποτελεί περίπου το 40% της ζήτησης και η ζήτηση αυτη είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί απο άλλες πηγές, αυτό είναι πρόκριμα πτώσης.


Αν εξεταστεί χρηματιστηριακά το θέμα ίσως υπάρξει κι άλλη πτώση της τιμής. Επίσης όμως χρηματιστηριακά σκεπτόμενοι, ενα άλλο διάγραμμα μας δίνει σήμα ανόδου.Στο διεθνή τύπο και στα εξειδικευμένα  sites έχει ξεσπασει ενας "αναβρασμός" στους επενδυτές -οι οποίοι ρευστοποιόντας τις θέσεις τους στα συμβόλαια χρυσού στις Ελβετικές τράπεζες ζητούν το φυσικό προιόν και ...παίρνουν υποσχέσεις, παρακωλύεται η παράδοση του με όλους τους πιθανούς κι απίθανους τρόπους. Παραδείγματα πρόσφατα και δημοσιευμένα, οι τράπεζες ABN-AMRO, UBS, USB που φέρουν ολα τα δυνατά προσκόμματα (obstacles) και τελικά αποζημιώνουν σε χρήμα( "Ιt seems these contracts are no longer backed by physical gold.  It’s just backed by paper"). Πολλά μεμονομένα περιστατικά αποδεικνύουν οτι οι Τράπεζες δεν έχουν ούτε το 1/100 των συμβολαίων σε φυσικό χρυσό και προσπαθούν να μην εμφανίσουν αυτήν τους την αδυναμία.
Δεύτερος ισχυρός δείκτης ανόδου της τιμής μπορεί να ανιχνευτεί  στην αδυναμία των ορυχείων χρυσού να καλύψουν τη ζήτηση οσο κι αν προσπαθούν να βελτιώσουν την παραγωγή τους.
Απο αυτά τα περιστατικά το μονο που αποδεικνύεται είναι οτι, η αποσύνδεση του φυσικού χρυσού απο την "χάρτινη αγορά" συνεχίζεται. Και πάντως οχι η πτώση της τιμής.

Αν υποθέσουμε οτι η ισχυρή πίεση προς τα κάτω πυροδοτεί μιαν ακόμη μεγαλύτερη πτώση...μήπως η ίδια ακριβώς κίνηση θα μας δώσει το 40% επενδυτικού χρυσού που....λείπει ;

 

Επιστροφή